به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل ازخبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، رامين مهمانپرست که در نشست هفتگي خود با خبرنگاران سخن ميگفت خاطر نشان کرد: در اين نشست بر دو محور اساسي شناسايي حق غنيسازي و دست برداشتن از دشمني از سوي کشورهاي غربي تاکيد شد.
وي ادامه داد: وزارت امور خارجه براي فراهم کردن زمينه هرچه بهتر گفتوگوها همواره تلاشهاي فراواني انجام داده و اين تلاشها ادامه خواهد يافت.
وزير امور خارجه نيز با وزير خارجه قزاقستان در قاهره و تاجيکستان مذاکراتي براي هماهنگيها داشت و سفراي ما در کشورهاي مختلف زمينهساز اين گفتوگوها بودند و براي پيشبرد اهداف هستهيي کشورمان تمهديدات لازم را دنبال کردهايم.
مهمانپرست افزود: چارچوب گفتوگوهايي که انجام شده و نگاه به آينده توسط آقاي جليلي در کنفرانس خبري به خوبي تشريح شده است.
سخنگوي وزارت امور خارجه درباره سفر وزير امور خارجه آمريکا به آنکارا و تلاش وي براي عادي سازي روابط ترکيه و رژيم صهيونيستي گفت: مشکلات اساسي منطقه ما وجود رژيم نامشروع غاصب، جنگطلب و نژادپرست است. در شرايطي که به دليل حرکت بيداري اسلامي در منطقه و مشکلات فراوان داخلي دچار مشکلات جدي شده است سعي بر حضور در منطقه و فتنهانگيزي دارد. بايد مسوولان و مقامات کشورهاي منطقه مراقب فتنهانگيزها و حضور ناامنکننده رژيم صهيونيستي در منطقه باشند.
خبرنگاري پرسيد: برخي کارشناسان اظهار کردهاند فضاي مذاکرات درآلماتي دو از دور اول متفاوت بود و خوشبينيهاي گذشته را نداشت، ارزيابي شما در اين باره چيست که مهمانپرست پاسخ داد: مذاکرات خوبي بين دو طرف انجام شد و اين در اظهارات مقامات کشورهاي عضو 1+5 هم قابل مشاهده است. همگي اظهار داشتند که مذاکرات جدي و صريح بوده است و وارد جزييات شدهاند. ما پيشنهادات خود را بر مبناي پيشنهاد مسکو ارائه کرديم. طرف مقابل اعلام کرد که به وقت نياز دارد تا اين پيشنهادات را در پايتختهاي کشورهاي خود مطرح کنند و پس از تماس خانم اشتون با وزراي خارجه کشورهاي 1+5 نتيجه رايزنيها را تلفني به آقاي جليلي اطلاع دهند. بنابراين نظراتي که راجع به فضاي مذاکرات مطرح ميشود تحليلهايي است که افراد و يا رسانههاي مختلف دارند.
وي ادامه داد: اين مذاکرات به صورت مشخص، شفاف، جدي و صريح بوده است و منتظر اقدامات کشورهاي 1+5 هستيم آنها بايد اراده و صداقت خود را در اعتمادسازي به ملت ما نشان دهند.
خبرنگار ديگري با اشاره به اظهارات آمانو مبني بر اينکه مدارکي وجود ندارد اما در عين حال ممکن است ايران بخواهد سلاح هستهيي توليد کند، پرسيد آيا دور بعدي مذاکرات در آينده نزديک انجام ميشود؟ که مهمانپرست گفت: منتظر پاسخ خانم اشتون و رايزنيهاي وي با 1+5 هستيم در شرايط فعلي نوبت 1+5 است که نشان دهد چه ميزان با اراده و با صداقت براي ادامه مذاکرات آمادگي دارد و براي اعتمادسازي در مقابل ملت ما گامهاي لازم را برميدار.د ما چارچوب مذاکرات را به صورت منطقي دنبال کرديم به مذاکرات جدي و منطقي اعتقاد داريم و آمادگي خود را در بحثها اعلام کرديم. اگر در مسائل ديگري لازم باشد اطلاعرساني بيشتر صورت گيرد توسط آقاي جليلي و همکاران وي اين کار صورت خواهد گرفت.
وي اضافه کرد: درباره اظهارات افراد ديگري که درباره فعاليتهاي هستهيي کشور ما نظر دارند و اگر آقاي آمانو هم مطالبي را گفته است به نظر ميآيد بايد متناسب با واقعيتها نسبت به فعاليتهاي صلحآميز کشورما اظهار نظر کند. بحث کار فني و در چارچوب معاهده آژانس بينالمللي انرژي اتمي توسط کشور ما موضوعي است که مورد تاکيد مقامات کشور ما است و با هماهنگي کامل مقامات آژانس بينالمللي انرژي اتمي صورت ميگيرد و هيچ گزارشي که مستند بر تخطي کشور ما از اهداف صلحآميز باشد ارائه نشده است. اينکه اظهار نظر شود که امکان دارد در آينده به سمت اهداف غير صلحآميز حرکت کنيم به لحاظ چارچوب منطقي و غني اين اظهارات قابل قبول نيست و به نظر ميآيد در فضاي جنگ رواني و جنگ نرم قابل تعريف است.
مهمانپرست در ادامه در پاسخ به پرسش ديگري درباره اين که حمله به اقامتگاه مسوول حافظ منافع ايران در مصر از جانب چه افرادي صورت گرفته بود؟ گفت: در مصر پس از انقلابي که صورت گرفته و مشارکتي که مردم در اداره کشور پيدا کردند هنوز شرايط لازم براي تثبيت وضعيت سياسي فراهم نشده است. گروههاي مختلفي فعاليت دارند برخي از آنها مخالف هستند و نظرات خود را به اشکال مختلفي ابراز ميکنند. ما خواهان تثبيت شرايط، بهترين وضعيت به لحاظ ثبات و امنيت در مصر به عنوان يکي از کشورهاي مهم منطقه هستيم. برخي از جريانهاي مختلف سياسي از نزديک شدن کشورهاي بزرگ منطقه مانند ايران و مصر خشنود نيستند و تحرکاتي را انجام ميدهند تا به اين روابط صدمه وارد کنند.
وي افزود: آنها گروههاي اندکي هستند که نشاندهنده اراده ملت و دولت مصر نيستند بايد اين جريانهاي سياسي هم با توجه به شرايط منطقه متوجه باشند که هر نوع وحدت و همبستگي بين کشورهاي منطقه موجب تقويت صلح و امنيت در همه کشورهاي منطقه خواهد شد و هر نوع دامن زدن به اختلافات، هرج و مرج و ناامني وبيثباتي صرفا منافع رژيم صهيونيستي را تامين ميکند.
سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگار ايسنا درباره علت توقف سفر گردشگران ايراني به مصر و اينکه آيا اظهارات وزير گردشگري مصر خارج از توفقات انجام شده بين دو کشور بود؟ گفت: توافقي که بين ايران و مصر براي توسعه همکاريهاي گردشگري صورت گرفت ميتواند نقطهاي براي شروع همکاريهاي بيشتر دو ملت و رفت وآمدهاي آنها باشد تا از ظرفيتهاي موجود در بين دو کشور بتوانند بهرهبرداري کنند و در جهت تقويت همکاريهاي مورد استفاده قرار گيرد.
وي توضيح داد: براساس توافقي که صورت گرفته است دو نماينده براي همکاريهاي گردشگري در دو کشور تعريف شده که آنها بايد شرايط لازم را براي انجام همکاريهاي جديد آماده کنند و کار را آغاز کنند. اولين سفري که انجام شد توسط شرکت ديگري بود که اعلام آمادگي کرده بود تا انجام اين سفر و پرواز به صورت چارتر را دنبال کند. طبيعي است که در ايام تعطيلات سال جديد ميزان استقبال از اين نوع سفرها مورد ارزيابي گروههاي گردشگري و توريستي قرار مي گيرد حتما براساس محاسباتي که دارند نسبت به زمان مناسب براي انجام سفر و اقداماتي که بايد در اين زمينه صورت گيرد زمان کوتاهي لازم خواهند داشت.اميدواريم با آماده شدن همه شرايط لازم براي توسعه همکاريهاي گردشگري شاهد رفت و آمد بيشتر دو ملت ايران و مصر باشيم اين رفت و آمدها ظرفيتهاي اين دو کشور را معرفي ميکند و موجب رشد و توسعه همکاريهاي دو کشور خواهد شد.
مهمانپرست همچنين درباره سفر دورهاي هفته آينده احمدينژاد به کشورهاي آفريقايي نيز گفت: کشورهاي آفريقايي براي ما هميشه جايگاه ويژهاي داشتهاند. معتقديم شرايط اقتصادي کشور ما ظرفيت بزرگ براي همکاري با کشورهاي منطقه آفريقا دارد و از به کارگيري اين ظرفيت ميتوانيم در جهت رشد و توسعه دو طرف بهرهبرداي کنيم اين روابط در همه زمينههاي اقتصادي، سياسي و فرهنگي در حال توسعه است. سفر رييس جمهور به اين کشورها هم حتما با توجه به سطح عالي آن ميتواند دستاوردهاي خوبي به همراه داشته باشد.
خبرنگار ديگري پرسيد آيا در مقابل هزينههايي که ايران براي فعاليتهاي هستهيي پرداخت کرده است بازدهي مناسبي از آن به دست آورده است که مهمانپرست گفت: درباره دسترسي هر کشور مستقلي به دانشهاي پيشرفته روز حتما بايد در نظر داشت که زمينهساز پيشرفت هر کشور و مسلط شدن مردم آن کشور به ابزار رشد و توسعه است. در دنياي آينده که وارد آن شدهايم تسلط به فناوريهاي روز دنيا زمينه اصلي براي رشد هر کشوري است که طبيعتا همه اين دانشها بايد در جهت اهداف صلح آميز به کار گرفته شود با توجه به اينکه در آينده نزديک منابع انرژي فسيلي روبه اتمام است نياز کشورها به انرژي هستهيي بسيار تعيينکننده خواهد بود و به همين دليل چند کشوري که به دانش هستهيي مسلط هستند تمايل ندارند که کشورهاي مستقل اين انحصار را بشکنند. علت اصلي مخالفتهايي که با تسلط دانشمندان جوان ما به دانش هستهيي صورت مي گيرد شکستن اين انحصار و ورود کشورهاي مستقل به بهرهبرداري از اين دانش پيشرفته براي توسعه و تقويت استقلال کشورهايشان است. ما دانش هستهيي را به عنوان افتخار براي جوانان کشورمان و در جهت پيشرفت و توسعه تلقي ميکنيم و اين مبنايي براي رشد و جهش ملت ما در زمينههاي متعدد بهرهگيري از دانش پيشرفته روز دنيا است.
خبرنگاري درباره توقف اجباري هواپيماي ايراني که عازم دمشق بود در فرودگاه عراق پرسيد که مهمانپرست گفت: ضمن اينکه اين حرکت را قابل قبول نميدانيم و به آن اعتراض داريم و اين اعتراض را از طرق مختلف به مقامات عراقي اعلام ميکنيم اين نکته را تذکر ميدهيم که جوسازيها و فضاسازيهايي که در منطقه توسط ايالات متحده آمريکا و کشورهاي غربي متحد آن و رژيم صهيونيستي و برخي کشورهاي منطقه صورت ميگيرد براي پروژه ايران هراسي و ايجاد اختلاف بين کشورهاي منطقه است و با وجود اقدام غيرقابل قبولي که در عراق براي فرود هواپيماي بارگيري ما صورت گرفت مجددا روشن شد که همه اين فضاسازيها بياساس است و آنها براي جداکردن کشورهاي منطقه از هم دست به هر نوع اتهام و اظهارات بياساسي ميزنند.
در ادامه اين نشست مهمانپرست درباره ممنوعالخروج بودن ديپلمات عربستان سعودي که در يک حادثه رانندگي باعث کشته شدن يک ايراني در تهران شده بود، گفت: متاسفانه يکي از ديپلماتهاي عربستان سعودي مقيم ايران در هنگام رانندگي با اتومبيلي تصادف کرد که منجر به مرگ يکي از هموطنانمان شد و فرد ديگري هم مجروح شده است اين موضوع از همان لحظه رخداد در دستور کار وزارت امور خارجه قرار گرفت و با اقداماتي که صورت گرفت در مرحله اول از خروج وي جلوگيري شد.
وي ادامه داد: بايد اين مساله توسط مقامات مسوول رسيدگي ميشد و گزارشهايي که نيروي انتظامي و دستگاههاي مربوطه در جهت علت حادثه ميتوانستند آماده کنند را دنبال کرديم. براساس آخرين اعلام تخلفاتي توسط اين ديپلمات صورت گرفته است. سرعت غيرمجاز، رانندگي در هنگام بيتعادلي و تخطي از قوانين کشورمان انجام شده که متاسفانه منجر به مرگ يکي از هموطنانمان شد. اين مساله دو بعد دارد يک بعد آن مربوط به بررسي علت حادثه و تعيين مقصر و ميزان خسارات وارده است که عربستان سعودي بايد از حادثهاي که رخ داده و خسارتهايي که وارد شده مسووليت خود را قبول کند و اقدامات لازم را در جهت جبران خسارتهاي وارد شده را انجام دهد. مساله دوم مربوط است به عملي که اين ديپلمات انجام داده است. همه ديپلماتها در کشورهايي که فعاليت خود را انجام ميدهند موظف به رعايت قوانين داخلي آن کشور هستند و اگر ديپلماتي قوانين يک کشور را زير پا بگذارد و اين کار سابقه داشته باشد بستگي به ميزان سابقه و نوع تخلفي که صورت گرفته درباره ادامه ماموريت وي در آن کشور يا بازگشتن به کشور مرجع تصميم گرفته ميشود اين مراحل در دست پيگيري است.
سخنگوي وزارت امور خارجه کشورمان همچنين درباره مرگ دو زائر ايراني در فرودگاه جده نيز گفت: اين حادثه بلافاصله توسط سرکنسولگري ما و مقامات عربستان دنبال شد يکي از افراد شرکتهايي که مسووليت خدماترساني به حجاج را بر عهده دارد و در اين باره خدماتش را ارائه ميداده با ورود تانکر آبي که نميتوانست آن را کنترل کند ديوار تخريب ميشود و وارد سالن ترانزيت مي شود چند نفر از زائران ايراني در اين حادثه صدمه ميبينيند دو نفر متاسفانه فوت کردند و دو نفر نيز مجروح شدند. عربستان بلافاصله مسووليت اين حادثه را پذيرفت و عذرخواهي کرد آنها به دنبال اين هستند که اقدامات لازم را انجام دهند و اين همکاري و هماهنگي بين نمايندگان سياسي کشور ما و عربستان با مقامات مسوول در اين زمينه در حال انجام است.
يکي از ديگر از خبرنگاران پرسيد نتيجه مذاکرات با تغيير دولت و روي کارامدن دولت جديد در ايران تغيير ميکنند که مهمانپرست گفت: اينگونه اظهار نظرها،نظرات و تحليلهاي شخصي افراد است و ما براي نظرات شخصي آنها پاسخي نداريم.
سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش ديگري درباره اينکه به نظر ميرسد ادامه مذاکرات نتيجه مثبتي براي کشور ما ندارد و در نهايت غرب بر گزينههاي خود تاکيد ميکند، گفت: هرگونه اظهار نظر در مورد اينکه گفتوگوها ميتواند مفيد باشد يا نه بستگي به رفتار 1+5 دارد. آنها اعلام کردند که ما آمادگي داريم از فعاليتهاي هستهيي صلحآميز ايران مانند هر کشور ديگري حمايت کنيم و اعلام کردند نگراني ما اين است که شايد گرايشي به سمت اهداف صلحآميز وجود نداشته باشد و به دنبال اين هستيم اطمينان حاصل کنند از اينکه اين اهداف صلح آميز است. اگر در اين ادعاها صادق باشند براي رسيدن به نتيجه روشن و مورد نظر طرفين، مسير پيچيدهاي روبهروي ما نيست.
وي تاکيد کرد: حق غنيسازي براي اهداف صلحآميز براساس معاهده انپيتي براي هر کشور بايد جايز باشد و محترم شمرده شود. وقتي فعاليتهاي صلحآميز کشور ما مورد تاييد و شناخت 1+5 قرار گيرد به معناي اين است که هرگونه اقدامي در جهت محدود کردن،فشار آوردن و تصويب قطعنامه و اقدامات غيرقانوني زمينه و بهانهاي براي ادامه نخواهد داشت. اينکه اين مسير بايد توسط دو طرف دنبال شود و چشمانداز آن بايد به صورت کاملا شفاف تعيين شود. اصل بديهي اينکه براي رسيدن به اين هدف روشن بايد گامهايي توسط دو طرف به صورت همزمان برداشته شود هم کاملا بايد مورد تاکيد قرار گيرد و اينکه طرفين هم در مذاکرات صريح و شفاف صحبت کنند هم مورد تاکيد ما همواره بوده و هست. ما با اين ديدگاه وارد مذاکرات شديم. طبيعي است که همانطور که کشورهاي غربي عضو 1+5 اعلام ميکنند که بايد ما اعتمادسازي کنيم آنها بايد اعتماد ملت ما را جلب کنند. اعتماد ملت ما با به رسميت شناختن حق ملت در چارچوب حق غنيسازي صلحآميز و دست برداشتن از دشمنيها جلب خواهد شد. آنها نيز نگفتند که مذاکرات را دنبال نميکنند بلکه گفتند بايد با مقامات سياسي کشورشان رايزنيها و مشورتهايي را انجام دهند و نتيجه آن را به آقاي جليلي اطلاع دهند.
خبرنگار ديگري پرسيد سخنگوي وزارت امور خارجه افغانستان ادعا کرده است ايران زمينه را براي اعزام مهاجرين افغان به سوريه فراهم کرده است و در حال انجام اين کار است پاسخ ايران در اين باره چيست؟ که مهمانپرست گفت: مطالبي که اظهار شود بايد با دقت مورد بررسي قرار گيرد. اگر سخنگوي وزارت خارجه افغانستان چنين صحبتي را مطرح کرده باشد بايد مفهوم اين گفته دقيقا مشخص شود. اگر افرادي که تبعه ساير کشورها هستند و در سوريه حضور دارند و در حال جنگيدن با دولت، ارتش و ملت سوريه هستند اين يک تخلف آشکار است و نشاندهنده اين است وضعيتي که در سوريه در حال جريان است وضعيتي نيست که محدود به افراد و گروههاي سوري باشد. اگر افرادي که تبعه ساير کشورها از جمله افغانستان هستند در سوريه به همراه گروههاي مسلح عليه دولت و ملت سوريه ميجنگند اين مسووليتي را براي دولت افغانستان به همراه دارد و بايد اقدامات لازم را براي جلوگيري از اين مساله انجام دهند. مسلما سياست اصولي ما در قبال سوريه کاملا روشن است و ما به دنبال وضعيت با ثبات در سوريه هستيم معتقديم براي حمايت از مردم سوريه بايد درگيريها متوقف شود و مانع ارسال سلاح به سوريه شويم و اقدامات مسلحانه و تروريستي بايد متوقف شود.
وي افزود: سياست ما کاملا روشن است و موضوعي که از جانب سخنگوي وزارت خارجه افغانستان مطرح شده بسيار عجيب به نظر ميآيد اميدواريم ايشان در بيان مطلب اشتباه کرده باشند و يا اينکه مطلب به خوبي توسط رسانهها منعکس نشده باشد.
خبرنگار ديگري پرسيد پس از تجمع اعتراضي در مقابل محل اقامتگاه مسوول دفتر حافظ منافع ايران در مصر انجام شد امروز قرار است دانشجويان در برابر دفتر حافظ منافع مصر در تهران تجمع کنند. پيشبيني شما از آينده روابط دو کشور چيست که مهمانپرست گفت: بايد اين مطلب را کامل کرد قرار است دانشجويان ايراني جلوي دفتر حافظ منافع مصر در ايران نماز وحدت برگزار کنند و پيام دوستي ملت خود را به ملت مصر اعلام نمايند و با اين حرکت نمادين نشان دهند که دو ملت به روابط با هم علاقمند هستند. اقدامي که در قاهره انجام گرفت خواست و اراده مردم مصر نيست و برخي از گروهها به دنبال ايجاد اختلاف بين دو کشور هستند که به هيچ وجه اين نظرها به عنوان نظر ملت و دولت مصر تلقي نميشود و دانشجويان کشور ما به عنوان نمادي از ملت ما براي وحدت هر چه بيشتر و تحکيم دوستيها در اين مسير پيش قدم شدهاند.
وي همچنين درپاسخ به پرسش ديگري مبني بر اينکه آيا موضوع تعليق موقتي غنيسازي از طرف نمايندگان ايران در نشست مطرح شده است گفت: آنچه که بايد توضيح داده ميشد مکررا و به تفصيل توضيح داده شد.
سخنگوي وزارت امور خارجه در مورد پاسخ به سوال ايسنا درباره پيام ايران به برگزاري سومين نشست بازنگري در کنواسيون منع استفاده از سلاحهاي شيميايي گفت: بارها اعلام کردهايم با به کارگيري هرگونه سلاح کشتار جمعي مخالف هستيم. درباره سلاحهاي شيميايي پيشگام مبارزه با اين سلاح ها بودهايم و خودمان قرباني اين سلاحها در جنگ تحميلي هستيم و براي از بين بردن اين سلاحها به ويژه در سطح بينالمللي تلاشهاي جدي خود را انجام دادهايم. ما با به کارگيري توليد و نگهداري سلاحهاي هستهيي به شدت مخالفيم و مخالفتهايمان را نيز بارها اعلام کردهايم. فتواي مقام معظم رهبري در منع به کارگيري سلاحهاي کشتار جمعي و هستهيي کاملا روشن و يک سند قوي براي اين است که با هرگونه اقدام در اين جهت مخالفت اصولي و ريشهاي داريم به همين جهت درباره بحرانهايي که در مناطق مختلف دنيا از جمله بحران در منطقه کره و بين ايالات متحده آمريکا و کره شمالي صورت گرفت نيز مواضعمان را کاملا روشن اعلام کرديم.
مهمانپرست تاکيد کرد: ما با به کارگيري سلاحهاي هستهيي از طرف هر کشوري که باشد مخالفيم و معتقديم دنياي امروز بايد به سمتي حرکت کند که سلاح هستهيي در آن وجود نداشته باشد و از بين بردن سلاح هستهيي و کنار گذاشتن استفاده از اين سلاحها بايد بدون تبعيض و قيد و شرط توسط همه کشورها دنبال شود. نياز به تلاش جمعي وجود دارد تا کشورهاي اصلي که در اين جهت حرکت ميکنند به سير حرکت بينالمللي مقابله با اين سلاحها بپيودند و جهاني عاري از سلاحها را براي پيشرفت بشريت لازم و ضروري ميدانيم.
به گزارش ايسنا، مهمانپرست در ابتداي اين نشست شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) را تسليت گفت.
وي افزود: روز ملي فناوري هستهيي کشورمان را به ملت بزرگمان تبريک مي گويم و بار ديگر تاکيد ميکنيم که صنعت پيشرفته هستهيي در کشور ما با اهداف صلحآميز به صورت کاملا بومي در اختيار جوانان و دانشمندان ما قرار دارد و در مسير توسعه و پيشرفت کشورمان از آن استفاده ميشود.
سخنگوي وزارت امور خارجه سال جديد را تبريک گفت و افزود: اميدواريم سال 92 سال حماسه سياسي و حماسه اقتصادي که مقام معظم رهبري نامگذاري کردند همواره با پيشرفتهاي بزرگ و جهشي در اقتدار ملت بزرگ و عزيز ما باشد.